Ţara în care o amendă devine o ştire…

Undeva, într-un parc naţional, un individ a vrut să se ducă cu X5-ul din dotare la un grătar pe marginea lacului glaciar. Amendat, exclama şocat: “Pot confirma şi eu teroarea de pe Retezat, acolo nu poti să faci nimic, că şi sar pe tine cu amenda… Aşa că a doua zi spre seară eram la Poiana Braşov. Parcă am revenit din iad in rai.”.

Cam asta e ţara în care trăim. Ţara în care o amendă primită de nişte indivizi ce încalcă limitele unor parcuri naţionale devine o ştire ce îmi trezeşte doar un biet zâmbet amar. Pentru că dincolo de această biată filă într-un carnet de amenzi am văzut prin păduri atâtea motociclete, ATV-uri, maşini de teren, construcţii, exploatări forestiere, munţi de gunoaie, grătărişti cu radioul dat la maxim, turişti cu echipament de ultimă generaţie dar certaţi de bunul simţ etc. încât am ajuns să mă scârbesc şi să mă întreb, oarecum retoric, dacă vom intra vreodată în normalitate?

Într-o discuţie legată de munţii Ţarcu, un motocliclist clama dreptul lor de a parcurge crestele munţilor. Aducea în sprijinul lor faptul că alţii construiesc în zonă. Într-o altă discuţie, pe un site de munte, unul din liderii unui grup de iubitori al maşinilor 4×4 susţinea că ei – conducătorii acelor maşini au participat şi la acţiuni umanitare – de parcă acest lucru ar fi scuzat prezenţa (într-o tură separată) acestor maşini într-un râu de la poalele Craiului. De mult prea multe ori am văzut ATV-işti aducând ca şi argument, în favoarea lor, acţiunile de curăţenie efectuate de ei sau tăierea pădurilor ca şi acţiune mai distrugătoare decât a lor. Trăim în ţara scuzelor. Fiecare găseşte o scuză, un argument cât de mic, să se sustragă de la o normalitate a cărei exemple le găsim atât de aproape de noi.

Undeva, într-un parc naţional, a fost dată o amendă normală ce, în acest ocean de anormalitate, a devenit o ştire… Dar cine va amenda sutele de indivizi ce distrug tot ce au la îndemână?

Articole asemănătoare:


2 raspunsuri la “Ţara în care o amendă devine o ştire…”

  • Copilu Spune:

    Nimic mai adevarat.. felicitari pentru articol, m-a lasat fara cuvinte.. putini mai sunt oamenii care gandesc ca dumneavoastra..
    Mereu ma intreb de ce, unii oameni isi cauta linistea la padure, aducand cu ei galagia.. multi tind sa mearga cat mai departe, refugiati de restul lumii.. pentru a putea asculta in liniste muzica lor.. si toate cele.. putine mai sunt traseele unde te poti ascunde, multe dintre ele au devenit super populate de oameni ce cauta mai mult sa faca parte din spectacol, decat sa fie spectatori.. sunt mult mai tanar decat dumneavoastra, insa observ, din pacate din istorisirile altora, ca muntele nu mai este ce a fost odata..
    Toate cele bune si creste insorite:)

  • romeo Spune:

    Da, asa e! Suntem o tara atipica si anormala, in care putinele idei despre democratie sunt interpretate de fiecare dupa cum il duce mintea. Din pacate, tipului respectiv ii lipsea semnalul la telefon, altfel suna el pe cineva (o alta caracteristica a romanului). Felicitari pt. articol si rangerilor care fac o treaba de nota10!!!

Lasati un mesaj