Dileme

Oare unde este limita dintre impostură şi experienţă? Care este borna care îţi spune: “ai ajuns aici, ai suficientă experienţă, poţi să dai un sfat altora fără să te temi să fi demascat de propriile tale limitări”?

Răspunsul ar trebui să fie simplu. Şi uneori chiar este şi depinde doar de simţul autocritic. Alteori, citind scrierile veteranilor muntelui, mă desprind de textul în sine şi alunec pe tărâmul dilemelor. Oare mă pot considera un turist experimentat? Oare mai am mult până a putea spune cu mâna pe inimă că mă apropii de statutul de om de munte? Şi până la urmă, ce înseamnă acest lucru? Ce înseamnă că ai experienţă? Ce înseamnă că eşti om de munte?

În comparaţie cu un Dinu Boghez, experienţele montane proprii sunt nesemnificative. Nu acest lucru mă îngrijorează. Nu am pretenţia că mă voi putea compara vreodată cu vreunul din numele muntelui românesc. Sunt un biet turist (din fericire arareori rătăcit) ce bate cărările ce urcă spre nori. Nu mă îngrijorează (deşi mă nemulţumeşte uneori) nici faptul că sunt foarte mulţi cei care ajung mai des ca mine acolo sus. Nu. Mă îngrijorează mai degrabă autosuficienţa de care dau dovadă, mă îngrijorează gândul că mă mint pe mine însumi considerând că ştiu destule despre munte, mă îngrijorează gândul că prin atitudinea mea în diverse situaţii aş putea fi ridicol în faţa unui om care a făcut o viaţă întreagă munte şi a făcut-o bine. Şi mă îngrijorează pentru că ştiu că sunt destui care pot spune cu mâna pe inimă acest lucru. Au rămas încrustate în sufletul meu cuvintele Bunicului, într-o frumoasă tură prin adâncurile unui Bucegi poleit de soarele lunii septembrie: “Două lucruri am făcut bine în viaţa aceasta: meseria şi muntele”. Aceste câteva cuvinte au lăsat urme adânci, făcându-mă să mă reevaluez… Iar la reevaluare, am avut un punctaj mic, lăsând loc dilemelor şi autoacuzelor de impostură.

Articole asemănătoare:


4 raspunsuri la “Dileme”

  • tudor Spune:

    nu am de gand sa dau un raspuns care ar putea sa para filosofic(ci foarte :P), spun doar: “cu cat vrei sa stii mai multe, cu atat vei afla ca stii prea putin”… insa si din opiniile mele, oamenii mari sunt cu mult mai mici decat ni inchipuim… si in caz ca nu te uiti in jur sunt multe persoane care te apreciaza, asa ca nu mai fi modest, “domnule turist”…

  • Radu Spune:

    Nu stiu daca prin expunerea “dilemei” ai lasat sa se inteleaga ca astepti solutii, raspunsuri …
    O parere personala este ca printre “calitatile” unui turist experimentat sau a unui om de munte se numara si modestia. Fapt care ma face sa afirm ca un adevarat om de munte nu se va autoaprecia ca fiind un turist experimentat sau un adevarat om de munte … va lasa pe altii sa traga aceste “concluzii”. Asa cum tu in randurile de mai sus apreciezi valoarea d-lui Dinu Boghez , timpul va decide cum te vor cataloga cei care te cunosc ;)
    Pana atunci mai primesti asa…cate un comentariu de la cei care nu te cunosc.

    Cu respect,
    Radu

    • CipiCernat Spune:

      Nu, nu aştept răspunsuri şi nici nu mă chinui să caut certitudini. Era mai degrabă o întrebare retorică. Poate şi prilej de meditare pentru mine (şi pentru alţii)…

  • Radu Spune:

    Cu siguranta si pentru altii ;)

Lasati un mesaj