Biserica de lemn din Centrul Civic (Braşov)

padureadevise.ro

Astăzi am avut chef să îmi iau aparatul foto la plimbare. Nu de alta, dar dacă tot am dat banii pe el, ar fi cazul să încep să şi învăţ să-l folosesc (ultimele experienţe dovedindu-mi destul de clar că mai e cale lungă).

Am profitat, deci, de pauza de prânz (ştiuuuuuuuuuu! lumină, umbre…) şi am ieşit să-mi încerc norocul cu Biserica de lemn din Centrul Civic, aşa cum o cunoaşte mai toată lumea, de fapt – Biserica Înălţarea Domnului, judecând după hram, o biserică ce s-a vrut temporară (dacă amintirile nu mă înşeală – troiţa din apropierea acestei biserici ar fi trebui să marcheze locul de înălţare a unei mari catedrale), dar care constituie, încă de pe vremea când eram licean, adică de mai bine de 15 ani, o mică insulă de linişte într-un punct atât de agitat din punct de vedere al traficului.

Caracterul temporar al bisericii se poate ghici lesne în arhitectura şi în finisarea ei, iar prezenţa diverselor clădiri (blocuri turn, intrări în învecinatul pasaj subteran), containerele ruginite ce o flanchează, urâtele “ghivece” ce ar fi trebuit să aducă a fântână fac ca biserica să nu fie un obiectiv foto foarte atrăgător. La aceste ingrediente se mai adăugă lumina nepotrivită şi lipsa mea de pricepere în ceea ce priveşte încadrarea (totuşi, aici am o scuză: prezenţa unor personaje mai “stranii” în singurul punct de unde aş fi putut încadra fără acele ghivece) şi, respectiv, editarea fotografiilor, astfel încât, imaginea finală este cam “plată” şi, oarecum, lipsit de viaţă (în ciuda personajului ce se chinuie să iasă din cadru şi a porumbeilor de pe biserică).

Dacă, totuşi, poza şi articolul apare în Pădure, acest lucru se datorează faptului că imaginea, mi-a dat ocazia să mă joc cu “layer mask”-ul. Acum, că eu am pornit de la ceva mai mult decât reuşit (a se vedea tutorialul de aici) şi am ajuns la ce se vede, este cu totul şi cu totul, altă poveste.

PS: Singura mângâiere este legată de absenţa oricărui fir (electricitate, cablu, telefoane) în cadru. Pentru Braşov “îngroparea” tuturor reţelelor de cabluri, este, din punct de vedere estetic, unul din lucrurile extrem de bune întâmplate în ultima vreme. Dacă nu mă credeţi, încercaţi să fotografiaţi Catedrala din Ploieşti. ;)

Articole asemănătoare:


4 raspunsuri la “Biserica de lemn din Centrul Civic (Braşov)”

 • Mara Constantinescu Spune:

  Fuarte dragute articolasele cu Brasovul. Atata doar ca nu pricep absolut nimic din detaliile alea de photoshop (ceea ce cred ca e rau, asa-i?), dar ma gandesc ca or citi si oameni mai destepti blogul aista :)

  • CipiCernat Spune:

   Măi, eu zic aşa: prelucrarea imaginilor, în sine, nu este un lucru rău. Modul în care le prelucrăm este cel care face diferenţa.

   By the way: Am văzut de curând, un articol a lui Ian Plant. Tehnici asemănătoare cu cea descrisă în linkul de mai sus, dar folosind setări identice pentru cele două imagini, pot fi folosite pentru a elimina flare-ul. Este acesta un lucru rău pentru fotografie?

 • cristi_dav Spune:

  foarte frumoasa biserica de lemn !
  si incadrarea pozei, bineinteles :)

Lasati un mesaj