Despre refacerea amenajarilor in zona Canionului 7 Scari

De pe pagina de facebook “Canionul Sapte Scari” aflam cu interes (si de ce nu, cu oaresce speranta) ca urmeaza sa se refaca amenajarile din Canion. Din context si din comentariile (usor agramate, dar asta este o alta poveste), aflam ca in spatele actiunii se afla (legitim as spune eu) Regia Padurilor Sacele (sau cum s-o numi ea).

De aici, lucrurile o iau, usor-usor, pe o alta turnura.

Aflam cu interes ca este nevoie de “betonarea” zonelor mlastinoase (interesant, dar era nevoie de betoane?) pentru a creea un drum care sa poata fi folosit permanent de masinile Regiei (?!?) si ale Salvamontului. Sa zicem ca pot sa inteleg asta cu masinile Salvamontului, desi de la capatul drumului forestier pana la Canion este o distanta de circa 20 de minute – e drept uneori esentiale, dar – ducand lucrurile la extrem, daca va fi sa fie un accidentat pe varful Piatra Mare, ce vom face? Conform teoriei Drobului de sare, vom construi un drum pana acolo? Zona mlastinoasa cu pricina era in afara potecii turistice si fusese “armata” la precedenta lucrare (din 2003) cu materiale eco (respectiv busteni). De ce a fost nevoie de armare permanenta cu betoane? Poate pentru ca era nevoie de a acoperi niste fonduri?

Aflam apoi cu interes ca acum 20 (sic!) de ani a fost construita o cabana in imediata apropiere a Canionului, cabana care va fi acum reconstruita si va servi aceluiasi scop ca si cea initiala. Cabana construita acum 10 (si nu 20 de ani) nu a fost finalizata niciodata, nu a avut usa sau ferestre nu a folosit decat pentru adapostul chefliilor din zona si a gunoaielor. Si nu cred ca este cineva “mai vechi” al zonei care sa nu isi aduca aminte ca dupa precedenta refacere (indubitabil necesara!) zona a devenit brusc accesibila si prin urmare s-a umplut de gunoaie (cu sau fara doua picioare), iar baraca a servit drept rampa de gunoi. Ar fi trist ca si actuala sa serveasca aceluiasi scop. Cui este necesara o astfel de cabana? Cei din spatele actiunii ne-au servit justificativ afirmatia “aceluiasi scop”, uitand ca unii nu s-au nascut nici azi si nici ieri si nici nu umbla pe munte de cand au descoperit internetul.

Mai aflam ca pentru refacerea canionului se vor utiliza, conform proiectului – pentru ca se pare ca exista si un proiect – 55 (da, 5X10 + 5) tone de materiale si ca “ONG-urile de “ecologie montana”” sunt cu gura mare, dar nu ar fi putut sa care materialul cu un elicopter. Pai da, nimeni nu ar fi dat banii sa care 55! de tone de materiale cu elicopterul pe o distanta mai mica de 1km si nici nu cred ca ONG-urile (care ONG-uri? a fost contactat macar unul serios?!?) ar fi fost de acord cu aceasta cantitate. Dar nici nu pot sa cred (e drept, nu sunt inginer, sunt doar un biet matematician la baza) ca o astfel de cantitate de materiale este necesara intr-un astfel de proiect.

Si mai sunt curios, caci asta e firea mea, cum ar suna un raport (real si neindulcit) al unei institutii abilitate sa verifice modul in care s-a lucrat si modul in care au fost gestionate niste fonduri. Caci mie toata treaba asta imi miroase. Si nu de bine.


4 raspunsuri la “Despre refacerea amenajarilor in zona Canionului 7 Scari”

 • Marian Spune:

  Cata imbecilitate exista in postul asta.
  Intelegem ca esti strofocat ca nu ati pus voi mana pe parnos. Asa-i in viata mai ciprean chiar si unde e de sutit ceva e concurenta.

  • CipiCernat Spune:

   Domnule Marian… Dupa cum vedeti, v-am aprobat comentariul ca sa puteti sa vi-l admirati. In toata splendoarea sa.

   Va multumesc din suflet pentru faptul ca presupuneti ca sunt un hot, pentru ca – nu-i asa, din moment ce undeva a fost ceva de sutit, unii au facut-o, deci indubitabil, as pofti si eu acest lucru. Pana acum, legat de persoana mea, nimeni nu reusise sa isi puna problema in felul acesta. Din spatele anonimatului dumneavoastra, v-ati permis acest lucru. Va “onoreaza” acest lucru.

   Strofocat pentru faptul ca “noi” nu am pus “mana pe parnos” (NR.: Interesant cuvant… uite ca nu il stiam, desigur acest lucru pentru ca sunt un imbecil care produce “imbecilitati”) nu pot fi, mai ales ca nu pot fi “noi” decat daca ma asociez cu mine si cu persoana mea, caz in care am fi o treime (dar vedeti, dumneavoastra, este imposibil, postul titular pentru Treimi este ocupat). In schimb, domnule Marian, dumneavoastra pareti a fi mai multi si rezulta din cuvintele dumneavoastra ca sunteti ceea ce numiti “concurenta” (deci, implicit, recunoasteti ca participati la ceea ce dumneavoastra numiti “suteala”).

   Va multumesc, de asemenea pentru apelativul “imbecilitate”. Desigur, sunt un imbecil din moment ce pot sa gandesc ca ceva din tara asta poate fi facut in spirit “eco” si fara un interes material.

   Deci, aveti dreptate, domnule Marian… si va multumesc ca mi-ati deschis ochii.

 • Robert Eisler Spune:

  Am auzit zilele trecute la radio ca va exista si o taxa ca sa treci prin canion. Daca tot s-au facut investitii…

Lasati un mesaj