Feb 28 2009

Artistul absolut al comediei

Micuţ, cu chelie şi grizonat. Capabil să egaleze printr-un gest sau o grimasă comicul dintr-o sută de glume. Laş în faţa celor puternici. Zmeu în faţa celor mai slabi decât el.

Acesta este Personajul. Iar el, actorul Louis de Funès, a fost Artistul absolut al comediei franceze.

Născut din părinţi emigraţi din Spania în urma unei poveşti derivate parcă din Romeo şi Julieta, Louis Germain David de Funès de Galarza a izbucnit cu adevărat în cinematograful francez şi în inima publicului european abia după vârsta de cincizeci de ani, dar a lăsat în urmă filme de referinţă, capabile să ajungă la inima spectatorului şi acum, la mai bine de douăzeci şi şase de ani de la moartea lui de Funès. Binecunoscuta serie a Jandarmului, seria Fantomas sau excepţionalul Marea hoinareală (La Grande Vadrouille) – cel mai vizionat film la nivel mondial timp de treizeci de ani (detronat abia de mult prea mediatizatul Titanic, în anii 90), Marele restaurant, Oscar sunt câteva dintre filmele care l-au făcut pe genialul de Funès, unul din cei mai cunoscuţi actori din lumea non-anglofonă.

Merci beaucoup, monsieur de Funès, pour le sourire apporté par vos films!


Feb 24 2008

În căutarea lui Forrester

Un film…

Un film despre carti si scriitori, un film despre prietenia dintre un adolescent (Rob Brown) si un om aflat la apusul vietii (Sean Connery), un film despre aspiratii, despre talent.

Desi nu mi-a lipsit niciodata imaginatia, nu am reusit niciodata sa scriu… nu la nivelul la care as fi vrut, insasi acest articol nascandu-se greu, cuvintele neridicandu-se in nici-un moment la nivelul sentimentelor. Poate intr-o zi voi reusi..

Intr-o viata dominata de computer, iata ca unul din putinele filme care reusesc sa le urmaresc de la inceput pana la sfarsit, imi readuce in memorie faptul ca, cu multi ani in urma, talentul spre matematica m-a pacalit ca as fi potrivit unei cariere realiste, desi structural, sunt un umanist.